1)dizide clark kent'in annesini oynayan oyuncu supermen 3'te lana lang'i oynayan annette o'toole'dur. ayrıca LEX LUTHOR ile clark kent süper kankadır. orjinal hikayede lana lang ile evlenen pete ross da şu aşamada clark'ın yakın arkadaşıdır ve lana ile aralarında hiçbir şey yoktur henüz. gene orjinal hikayede lous lane metropolis'te doğup büyüdüğü için lois lane karakterinin muadili olarak chloe sullivan yaratılmıştır, klark'a yanıktır kendisi, sarışındır. öte yandan lana lang'in de başını boş bırakmamak için yaratılan whitney de bu şekilde uydurma karakterdir, fitbolcudur, ağır ve sıkıcı bir abidir ama babası çok hasta olduğu için bana ihtiyacı var hesabı lana onu terkedemez.

2)orijinal superman hikayesi ile pek çok farklılığı barındıran, amerika'da 3. sezonunun henüz tamamlandığı dizi. çizgiroman ruhuna sadik kalinmistir -ki jeph loeb (superman for all seasons yazarıdır kendileri) danışmandır. orijinalden farkli olarak pete ross zencidir. chloe isimli bir karakter eklenmistir. lex luthor -henüz- kötü değildir (gelgitler yaşamaktadır) clarkla iyi arkadaştır. iyiyle kötü arasında çok keskin ayrım yoktur -eski süper kahraman hikayelerinin aksine.
pek çok bölümde superman hikayesi göndermeler de yok değildir.
özellikle clark'ın kıyafetlerinin kırmızı-mavi renkleri ağırlıkla barındırması bunlardandır.

3)dorduncu sezon cekilirse dizinin ismini metropolis yapmak yerinde olur, artik smallville'de kimse kalmadi ugrasacak, koy halkinin buyuk cogunlugu 3 sezon icinde clark tarafindan pataklandi, kriptonit yuzunden ucubeye* donusup, adam gibi yerlerinde duramadiklari icin, geri kalanlar da oldugu icin*.

4)dizide surekli uzerinde durulan bazi iliskiler

1. clark ile lex kankalardir.2. clark ile pete kardes gibidirler.3. clark lana'yi, lana'da guya clark'i sevmektedirler.

5)günümüze kadar KİNGDOM COME isimli eseri saymazsak, en "flat" süper kahraman olmaktan kurtulamamış olan süpermen'in, gençliğini ve çelişkilerini anlatmakta, amerikan gençlik dizisi karakteristiklerini sıkça barındırmasına rağmen, kanımca oldukça başarılı olan dizi.

clark kent'in, bildiğimiz süpermen olacağına dair birçok gönderme içeren bir dizidir, ki bu konuda beni kanser etmiştir. her zaman her yerde mavi-kırmızı giyerek, yılların ateisti bendenize "illallah" dedirtmeyi başarmış bir dizidir.

insanüstü güçler dizide yalnızca klark kent'te değil diğer karakterlerde de vardır. işte algılarıma takılan birkaç örnek:

jonathan kent: süper inatçı süper ahlaklı
lex luthor: süper kel süper zeki süper takıntılı
lionel luthor: süper yatırımcı süper yalancı süper ipsiz kuklacı
chloe sullivan: süper bağlantılar sahibi süper saadettin teksoy
pete ross: süper gereksiz zenci
lana lang: süper aptal

birinci sezon jeneriğinde "save me" şarkısının sözlerine göre karakterlerin ekranda görünmesi çok ince bir ayar olmuştur. misal:

klark'a sağduyu, içsel disiplin, sorumluluk bilinci veren ve onun süpermen olmasına en az biyolojik babası kadar yardım eden babası, "i made this whole world shine for you" satırında gözükmektedir.

aptal oldukları için her bölümde her an aptallık üzerine aptallık yapan her sefer kendilerini aşan lana ve pete "saaaaaaave meeeeee" kısmında gözükmektedirler. kurtarılma ihtiyaçları klark tarafından çözülememiştir, onlar yaşayamayacak kadar aptaldırlar aslında. lex de babasının gazabından kurtulmak zorunda kalmaktadır zaman zaman.

klark'a hep yanık olan chloe "i've been waiting for youuuuuuuu" kısmında ekrana gelmektedir ki onun da lana'dan 48735 kat akıllı olmasına rağmen klark'ın karşısında iki lafı bir araya getirememesi bir şeyleri beklediğine inandırmaktadır bir kısım izleyiciyi.

lex'in babasının baskısından kurtulma ihtiyacı kent'lere ve arkadaşlarına babacan tavırlarla yardımcı olması şeklinde vücuda getirilmektedir. onun da kurtarıcısı, lex'in ilelebet kıskandığı kent ailesi olmaktadır, ne var ki kalıcı olamayacaktır bu durum.

lex luthor bünyemde en çok şevkat uyandıran kel olmuştur. "did it ever occur to you klark that maybe the hero of the story, is sageth?" (YA AYNEN BENİM DE)

lex'in herkesin kıskandığı bir yaşam standardına sahip olmasına rağmen duygusal eksiklikleri olabilme ihtimali ve nedenleri bence bir amerikan dizisine göre oldukça alttan alta verilmiştir ki bunu da takdirle karşılamış bir izleyiciyim.

reklamlarında ronaldo luiz nazario da lima'yı kullanmış olan pirelli'nin sloganlaştırdığı "kontrolsüz güç, güç değildir - power is nothing without control" önermesini destekleyen bir senaryoya sahip bir dizidir kendisi.

6)tamamen küçük detaylar üzerine kurulmuş bir dizi. dizide dikkatimi çeken ve çok hoş bulduğum detaylardan bazıları:

- clark'ın babasının yüzde yüz toplum mutlulugu üzerine kurulu(herkes mutlu,bende mutluyum o zaman tarzi) bir etik anlayışı olması, ama buna nazaran ilk bölümde clark'ın okuduğu kitabın portable nietszche olması.
-ikinci bölümde böcege dönüşen, böcek hastası greg'in odasında papa roach posteri olması ve ayrıca kullandığı arabanınbeetle olması.
-kryptonite yüzünden çeşitli süper güçlere sahip olup bu gücleri kötüye kullanan gençlerin nerdeyse hepsinin ailesinde ya annenin yada babanın eksik olması. bu çocukların smallville kasabasında husursuzlık yaratmasının nedeni yoksa kryptonite değilde, başka bir şey mi? dizi altan alta bir mesaj mı vermeye çalışıyor acaba?

7)lex luthor ve babasinin surekli yunan krallarinin ve felsefecilerinin sozlerini kullandiklari dizi. tabi bu dogrultudadalex luthor'un adinin alexander the great den geldigi anlamak zor degil. ayrica lex luthor'un calisma odasinda birde alexander the great'in bustu olmasi bunun iyi bir kanitidir.

8)dizide lex luthor'un evi x men 2 deki malikanedir ve önemli bir ayrıntı

***dizide chloe'in kuzeni ise lois lanedir ama dizide ilk üç sezon boyunca hic gormeyiz***

9) tek elestrim dizi ile ilgili su: clark her olayin icinde, herkesi kurtariyor, ucuyor kaciyor, arabalari, duvarlari parcaliyor ve butun bu olaylardan sonra kimse kalkipta abi klark cok iyi tamam ama sen nasil deldin bu duvari yada naptin da kapiyi sokup aldin demiyor. ozetle milletin elli kere cakmis olmasi lazimdi bunun normal bir yaratik olmadini (haklı bir eleştiri)

10)valla bu benim en sevdiğim yorum

adamin onune meteor duser, bocek olur, gelir clark dover. digerinin kemigi esnektir, bu sayede istedigi kisinin kiligina girebilmektedir, dayagi yine clark yer. oburunun kafasina yildirim duser, negatif elektrik alir clarktan, gelir hincini ondan alir. clark da gider lana'e bakar agzinin suyu akarak. sonra lex luthor gelir, "super kankayiz hadi ortamlara akalim" der surekli. ve butun bunlarin yaninda her yerde ve herkeste kriptonit vardir. biri kriptonit kolye takar, digerinin kriptonit tarlasi vardir, otekisi mangala komur diye koyar, berikisi tesbih yamistir kriptonitten. ve bu sayede bir guzel pataklarlar supermani. bu arada adi uzerinde zaten kucuk olan bu kasabada ta$ catlasa hadi 5000 kisi yasamaktadir ve yarisinin dogaustu gucleri vardir. yani gorecelilikden yola cikarsak, clark kent kardesimiz bu kasabada o kadar da superman degildir

2 yorum

  1. Adsız // 26 Eylül 2008 19:52  

    ellerine sağlık 7. sezonun tamamını izledim. 8. sezonu sabırsızlıkla bekliyorum

    tekrar ellerine sağlık

  2. Adsız // 26 Eylül 2008 21:07  

    8 sezonun ilk bölümünü en geç 2 gün içinde burada izleyebilirsiniz...malum bir kaç gün önce amerikada yayınlandı..sevgiler..

Yorum Gönder

==> Küfür,hakaret,aşalayıcı sözlerden kaçınalım
==> Konu ile alakasız site reklamı yapmayalım
==> Yorumunuz için teşekkürler...